Wat eet een rat

Ratten zijn echte alleseters. Goede voeding voor ratten bestaat uit droogvoer met dierlijke eiwitten, vers voer en af en toe een rattensnack.

Droogvoer
Bij droogvoer kunt u kiezen uit gemengd voer en geperste korrels. De geperste korrels bevatten alle voedingsstoffen die een rat nodig heeft. Misschien denkt u dat uw rat gemengd voer lekkerder vindt, maar let op: u moet niet te veel geven. Als het bakje te vol zit, eten ratten alleen de dingen die ze lekker vinden. Zo krijgen ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hooi
Hooi bevat weinig voedingsstoffen, maar toch is het essentieel in het dieet van een rat. Hooi zorgt namelijk voor een goede spijsvertering. Bij Faunaland zijn verschillende soorten vers hooi verkrijgbaar. Probeer zelf uit welk hooi uw rat het lekkerst vindt. Hooi dat muf ruikt of stoffig is kan beschimmeld zijn en daar wordt de rat ziek van.

Vers voer
Ongekookte groenten, fruit en verse kruiden zijn vers voer. Ratten lusten bijna alles, maar ze vinden niet alles even lekker. Om uit te vinden wat uw rat het lekkerst vindt, kunt u het beste verschillende dingen uitproberen. Geef niet te veel vers voer, want er zit veel vocht in en daarvan krijgen ratten. Van kool en sla kunt u beter een klein beetje geven of  nog liever helemaal niet; ratten krijgen er darmproblemen van.

Snacks
Snoep, koek of chips zijn slecht voor een rat. Bij Faunaland zijn speciale rattensnacks verkrijgbaar. U kunt wel af en toe een kattenbrokje als snoepje geven.

Water
Ratten drinken, in tegenstelling tot de meeste knaagdieren, veel water. Zorg er voor dat ze altijd vers water in hun kooi hebben. Het beste is om het water in een drinkfles te geven. In een bakje wordt het water snel vies.
Deel dit: